Rabu, 26 September 2012

Hey You, What If ...

JIHAT IT :

Assalamualikum,
"HEY YOU"
"who"
"YOU"
"you mean, Me"
"Yes,  you la, sapa lagi"
"WHAT?"
"have you said Alhamdulillah today ?"
"eeemmm...."

Renungkan sekejap ma brothers & sisters

Termenung seketika lalu membuat aku terfikir sejenak.
Pagi tadi aku bangun tidur ada sebut alhamdulillah tak, sebab Allah masih lagi bagi oksigen kat aku sampai sekarang ni.
Tangan, kaki, mata, telinga, mulut dan seluruh anggota urat saraf masih berfungsi dengan baik.
Sepanjang hari ada aku bersyukur, walaupun Allah tak pernah lupa mengingati hambanya yg hina ini.
As a Muslim I do feel bad about my bad behaviour to react with what have God gave me through all this times...

Come on muslim....WHAT IF...

What if Allah couldn't take the time to bless us today because we couldn't take the time to thank Him yesterday ?
What if Allah decided to stop leading us tomorrow because we didn't follow Him today ?
What if we never saw another flower bloom because we grumbled when Allah sent the Rain ?
What if Allah didn't walk with us today because we failed to recognize it as His day?
What if Allah took away the Quran tomorrow because we would not read it today ?
What if Allah took away His message because we failed to listen to the messenger ?
What if the door of the Mosque was closed because we didn't open the door of our heart ?
What if Allah stopped loving and caring for us because we failed to love and care for others ?
What if Allah would not hear us today because we would not listen to Him ?
What if Allah answered our prayers the way we answer His calls ?
What if Allah met our needs the way we give Him our lives ?


So, in reminding me and also you too, i hope that we could be more appreciative towards Him and always be thankful ..... be cool, be better Muslim..!!!

Sabtu, 8 September 2012

Al-Quran Petunjuk

JIHAT IT
a little sharing of Allah's servants


kalau anda ada masalah dan buntu, ambil wudu' dan pegang Al Quran lalu pejamkan mata, lintaskan dalam hati apa yang menjadi masalah kebuntuan kita itu dan doa dalam hati agar dipermudahkan, kemudian, buka ja mana-mana muka surat secara terus, sekali sahaja dan pilih lah ayat yang kita ingin baca, selama pengalaman saya, Alhamdulillah Allah S.W.T telah menemukan jalan, terpapar ayat Al Quran yang ada kaitan dengan permasalahan saya... Selamat mencuba....!!!

Merbok, Melbourne & Hujan



Sabtu : 4.0o ptg

Cuaca bumi Merbok hari ni redup lembab 
Alhamdulillah...
Baru lepas hujan 1 jam yang lalu
Tanda turunnya rahmat dari Allah
Tuhan Rabbul a'lamin

Sejuk !!! Nyeee.........

Merbok dah bertukar Melbourne
Emm....memang dah macam kat oversea ni

Suddenly, my stomach is making some noise
kruek !!! kruek !!!
And I know that's not good
Lapaq la wei....


So, keluar la makan kat kedai depan dengan Lah & Izzani
Peneman setia hujung minggu aku


Dari sini aku nampak Puncak Kedah ( gunung jerai )
Samar samar di mata
Diselubungi kabus indah
Burung burung merbok nampak gembira mengocak air dalam lopak




Sedang lalat lalat kat meja makan kami 

Riang ria bermain kejar kejar 
Oh...Flies....!!!
go, go away.... lalat....!
Shial la...ganggu ja nak makan..





Ahad, 12 Ogos 2012

Mandarin Dikir Barat


WU HOOOO.....look at that happy funny face each of us.... winner mandarin dikir barat kot, haha...!Nik, always with that weird pose and by d way Yat, U looks cute with that little spectacles .all of just just look great !!! the guy in red baju melayu is The Tukang Karut... he sang well that night, i mean hell well , u  know la when malay speaking chinese wat happened kan.... slang lari...! but who cares , we've won it.




These gurls SUPERB... now i know how important gurls in job...! diorang ni lah yg menjadi backbone  dalam menjayakan  dikir barat ni.... without them i don't think we could've won that night...THANKSSSS


This is our family of mandarin class BM1113A. Thanks to Lah because of his  knowledge in teaching us how to dikir barat.After all the effort we put in, this is just under estimation cause other competitors was just great as what i could say damn good but who knows luck is in our side, wheekk... ! Besides , lots of thanks to SMKSMAB on our costumes. (dah mcam nak buat essy pulak).... therefore, i wish that our friendship ties will last long and Sayangilah Adat Budaya Warisan Melayu kita agar tidak lapok dek hujan, tidak lekang dek panas...wah gitu...hahaha....!